Pomocy jak do tego sie zabrac ...to ma byc zapisane jako macierz ....o co w tym
foksik08:
|4 3 4|
|x+1 1 0| >0
|x+2 x x+2|
17 lut 19:53
Artur z miasta Neptuna:
wyliczasz wyznacznik i masz wielomian stopnia 2 > 0
wyliczasz Δ i patrzysz kiedy wielomian >0
17 lut 20:09
foksik08: ok juz chyba mnie olsniło wielkie dzieki za pomoc
17 lut 20:14
foksik08: ...a ma ktos checi zeby to obliczyc i napisac krok po kroku

?
17 lut 21:15
Artur z miasta Neptuna:
wyznacznik z macierzy:
4*1*(x+2) + 3*0*(x+2) + (x+1)*x*4 − 4*1*(x+2) − 3*(x+1)*(x+2) − 4*0*x =
= 4x+8 + 0 + 4x2 + 4x − 4x − 8 − 3x2 −9x − 6 − 0 =
= x2 −5x −6 = // ty tutaj oblicz Δ i wyznacz miejsca zerowe // = (x−2)(x−3)
a więc:
(x−2)(x−3) > 0 −−− naszkicuj sobie tą parabolę
czyli x∊(−∞, 2) ∪ (3, +∞)
17 lut 21:21