pomoc na studiach
Studentka : Ludzie pomocy, bo mam ostatni termin zaliczenia poprawkowego 23 z matematyki. Jest ktoś skory
do pomocy ? Proszę, proszę
17 lut 18:31
konrad: pisz zadania z jakimi masz problem, a ktoś Ci może pomoże
17 lut 18:33
Studentka : przede wszystkich chodzi mi obliczanie pól obszarów z użyciem całek, układy równań i funkcja
dwóch zmiennych oraz przepływy międzygałęziowe a o tym mało kto słyszał ...

i chodzi mi o to żeby ktoś analizował ze mną te zadania i tłumaczył bo sama nie daje rady

2x + y − 3t = −1
−x + y + t = 2
−x +4y = 5
jeśli chodzi o układ równań to moja wiedza ogranicza się do obliczania rzędu, i jedyne co umiem
to obliczyć układ Cramera natomiast metoda Capellego jest dla mnie czarną magią.
Pomoże ktoś to przeanalizować ?
17 lut 18:39
Zak z rasy joonów : Tworzysz macierz rozszerzoną układu i liczysz jej wyznacznik.
Pamiętaj że jeżeli ci łatwiej możesz zmieniać kolejność równań. Dzięki temu będzie od razu 1 na
początku co w późniejszym etapie rozwiązywania może się okazać bardzo przydatne.
17 lut 18:51
Studentka : metodą Capellego rząd z macierzy A = rząd z macierzy U to wiem jak zrobić ale co dalej ?
17 lut 18:55
Krzysiek: jest tu przykład rozwiązany przy pomocy tw. Kroneckera−Capellego
17 lut 19:01
17 lut 19:01
Studentka : to Gaussa jest ...
17 lut 19:07