prawdopodobienstwo;)
tomq: 1. W urnie jest 8 kul czerwonych i jakaś liczba kul białych. Ile jest wszystkich kul w urnie,
jeśli prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru jest równe 17/33
2. Ze zbioru cyfr {1,2,3} losujemy 7 razy po jednej cyfrze. Oblicz prawdopodobieństwo, że co
najmniej raz wylosujemy 1
17 lut 18:09
tomq: 7 razy ze zwracaniem
17 lut 18:11
tomq: ?
17 lut 18:39
Aga1: n−liczba kul białych
8− liczba kul czerwonych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n+8−−−liczba wszystkich kul
Rozwiąż.
17 lut 18:45
Aga1: Zad.2.
IΩI=3
7
A
' −zdarzenie przeciwne, ani razu nie wylosujemy 1.
IA
'I=2
7
17 lut 18:51
tomq: tak robiłem, tylko miałem problem z silniami, więc dzięki

a co do pierwszego to wystarczy,
dla 2
7 policzyć? jako prawdopodobieństwo przeciwne do zdarzenia P(A).. tak?
17 lut 19:04
tomq: dziękuje, jednak coś tam w główce zostało
17 lut 19:05
tomq: a jest na to 1 zadanie może łatwiejszy sposób jeszcze?
17 lut 20:10
Artur z miasta Neptuna:
tomq −−− nie ma
jak nie będziesz liczył to będziesz miał, że
| | 8*7 + n*(n−1) | | 17 | |
P(A) = |
| = |
| i wyliczenie 'n' (od razu widzę, że n = 4 i 14 |
| | (n+8)(n+7) | | 33 | |
−−− ale do tego dojdziesz jak to rozwiążesz)
17 lut 20:19
Mila: Tomq możesz narysować dzrewko .
17 lut 21:36