pole powierzchni stożka
JACK96: Pole powierzchni bocznej stożka jest cztery razy większa od pola podstawy .Obwód przekroju
osiowego stożka jest równy 30.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
16 lut 20:42
a:
πrl=4πr2
l=4r
2l+2r=30
l+r=15
4r+r=15
r=3
l=12
h=....Pitagoras
16 lut 21:38
JACK96: Może ktos mi to wytłumaczyć
17 lut 16:07
konrad: a czego tu nie rozumiesz? jak obliczyć h?
17 lut 16:08
JACK96: skąd się wzięło 4r+r=15
17 lut 17:23
konrad: wcześniej zostało wyznaczone, że l=4r zatem l+r=15 ⇔ 4r+r=15
17 lut 17:26
JACK96: WYJDZIE H=3√15 , POLE=45 πCM2, V=9√15πCM3 TAKIE WYNIKI MÓGŁBYŚ SPRAWDZIĆ DZIĘKI
17 lut 17:30
konrad: dobrze
17 lut 17:34
JACK96: a nie powinno być 4πrl=πrdo kwadratu ponieważ pole powierzchni bocznej stożka jest 4razy
większa
17 lut 17:39
JACK96: zobacz jeszcze
17 lut 17:45
JACK96:
17 lut 17:46
konrad:
pole boczne (πrl) jest (=) 4 razy większe (4*) od pola podstawy (πr2)
πrl=4πr2
17 lut 17:48
JACK96: ale wytłumacz mi dlaczego 4 nie jest przy πrl bo przecież pole boczne jest 4 razy większe, nie
mogę tego pojąć
17 lut 17:58
konrad: przeanalizuj to co napisałem
to są podstawy..
17 lut 17:59
JACK96: chyba zrozumiałem dzięki śliczne
17 lut 18:05