a
Ania:

gdzie robię błąd?
ZADANIE: punkt P należy do boku BC trójkąta równobocznego ABC. Odcinek AP ma długość 6 i tworzy
z bokiemAB kąt 45
o. oblicz pole trójkąta ABC.
liczę tak :
x= 3
√2
| | a2 √3 | |
no i jak podstawiam do wzoru : P= |
| to wychodzi mi wynik taki jak powinien wyjść |
| | 4 | |
17 lut 15:52
Aga1: A jaki wynik Ci wychodzi ,bo tu nie widzę błędu.
17 lut 15:56
Ania: ja właśnie też nie widzę

, wyszło mi 6
√3 +9
17 lut 16:00
Aga1: Wyszło mi tyle samo.
17 lut 16:05
Ania: czyli albo obie coś źle robimy albo w książce się pomylili
17 lut 16:08
Aga1: Raczej to drugie.
17 lut 16:10
Ania: ok, dziękuję za pomoc
17 lut 16:12
BLAZEJ_505: a jaki masz wynik w książce?
17 lut 16:12
17 lut 16:14
Artur z miasta Neptuna:
a ile to jest 54/4 i 36/4

Aniu
17 lut 16:32
Artur z miasta Neptuna:
jak nic błąd w książce −−− zamiast 54 winno być 24.
17 lut 16:36
Ania: 54/4 = 13.5
36/4 = 6
a coś źle zrobiłam?
17 lut 16:37
Ania: ok , dzięki
17 lut 16:38