Oblicz ile stopiono złota próby 500.
gunia92: Złoto jest próby 960, jeśli na 1000g przypada 960g czystego złota. Po stopieniu pewnej ilości
złota próby 960 i pewnej ilości złota próby 500 otrzymano 9,2dag złota próby 750. Ile stopiono
złota próby 500?
17 lut 14:39
pigor: ... otóż, niech
x=? − szukana liczba dag. stopu 500 , to z warunków zadania masz
równanie
960*(92−x)+500x=750*92 /:10 ⇔ 96*92−96x+50x = 75*92 ⇔ 21*92 = 46x /:45 ⇔
x = 2*21=42 g ⇒
x=4,2 dag . ...
17 lut 14:56
gunia92: ok tylko nie rozumiem skąd się wzięło
96*92−96x+50x=75*92 ⇔ 21*92=46x/:45
22 lut 12:11
Gustlik:

Metoda kubełkowa, taka jak do stężenia % roztworów, tylko zamiast steżenia % są próby złota −
masy przeliczyłem na gramy, żeby nie było ułamków dziesiętnych w równaniu − wynik wyjdzie w
gramach.
960x+500(92−x)=750*92 → rozwiaż to równanie, potem odejmij obliczone x od 92 − otrzymasz ilość
złota pr óby 500.
22 lut 12:25
Julka: Dzięki.
22 lut 12:31