obliczyć pochodną funkcji
przemek: Obliczyć pochodną funkcji:
| | e4x+5x2+arcsinx2 | |
f(x)= |
|
|
| | ln(cosx)+sin3x | |
Jak ktoś jest w stanie rozwiązać, to bardzo proszę o pomoc
17 lut 14:27
niuans: (e
4x+5x2)'=(10x+4)e
4x+5x2
(sin
3x)'=3cosxsin
2x
teraz tylko do wzoru
17 lut 14:46
przemek: Z góry proszę o wyruzomiałość, uczę się dopiero 2 dzień

np. (arcsinx
2) rozkładam na czynniki, jeszcze nie potrafię intuicyjnie rozpisywać
a=a'
2
b= arcsin a
| | 1 | |
czyli tak |
| x (x2)' czyli się zgadza
|
| | √1−x4 | |
ale dlaczego (ln(cosx)) =
według mnie
a=x
b=cos a
c= ln b
| | 1 | |
czyli wychodzi |
| x (x)'
|
| | cosx | |
z (sin
3x)
a=x
b=b'
3
c= sin b
czyli cos
3x x czyli można rozpisać3cos
2 x (x)'
no i z e
4x5x mam zupełne zaćmienie
17 lut 15:52
przemek: Czyli tak powinniśmy rozpisywać?
e4x5x2
czyli
a=4x+5x2
b= ea
F'x= b'x a'= e4x5x2 (4x+5x2)'= e4x5x2 (4+10x)
17 lut 16:19
przemek: Czy ktoś podpowie?
17 lut 19:29