Prosta i punkt
Andrzej: Witam!
Mógł by ktoś napisać równanie na odległość prostej y=mx+1 od środka okręgu o równaniu:
x2−8x+y2−2y+8=0 bo nie wiem czy w odpowiedziach mam źle czy ja źle robię.
17 lut 13:54
Aga1: Środek okręgu S(4,1)
Prosta w postaci ogólnej mx−y+1=0
17 lut 13:57
Andrzej: No właśnie dlaczego Ty napisałaś takie równanie prostej? mi wychodzi −mx+y−1=0
17 lut 13:59
Aga1: A pomnóż jedno z tych równań przez (−1), to zobaczysz, że jest to samo.
Ja nie lubię na początku minusa.
17 lut 14:30