h
Skylar:

jak obliczyć długość odcinka GE ?
17 lut 13:54
Aga1:
Powinny być duże litery?
Oblicz BC z twierdzenia Pitagorasa
| | 1 | |
Cała środkowa AE jest równa |
| BC |
| | 2 | |
Środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka,
| | 1 | |
Więc zielony odcinek GE= |
| AE |
| | 3 | |
17 lut 14:03
pigor: napisz lepiej treść zadania, bo ten rysunek nie ma sensu , bo ja widzę ∡BAC=90
o , a wtedy
(3+3)
2+12
2 ≠ (10+5)
2 i dlaczego mam się domyślać, czy to jest czy nie jest trójkąt
prostokątny
17 lut 14:03
Aga1: A na te dane 10 i 5 wcale nie spojrzałam, więc, jeśli to nie jest trójkąt prostokątny, to
wszystko na nic.
17 lut 14:10
Mariusz1234:
Stosujemy twierdzenie Carnota, mówiące o tym, że:
długość środkowej
d opadającej na bok
c w trójkącie o bokach a, b, c wynosi:
d =
12√2a2 + 2b2 − c2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wyznaczamy bok e. Mamy :
15 =
12√2*62 + 2*e2 − 242 ⇒ e =
√726; Ponownie stosujemy:
| | √498 | |
|ae| = 12√2*242 + 2*62 − 726 = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | √498 | |
Odcinek |ge| z własności środkowej wynosi |ge| = |
| |ae| = |
| |
| | 3 | | 6 | |
Mogłem się pomylić w obliczeniach.
17 lut 14:42