wykazać jednakowość pól
kwiatek76:

wykaż ,że te dw prostokąty mają jednakowe pola
17 lut 13:43
pigor: np. bo występujące na tym rysunku ...

3 pary trójkątów prostokątnych o wspólnych
przeciwprostokątnych są parami przystające ,
17 lut 13:50
Mariusz1234:

Odcinki |AG| = |HM| oraz |GM = |AH|, bo są do siebie odpowiednio równoległe. Podobnie :
|FC| = |EM| oraz |FM| = |CE|; Następnie :
P
ΔACD = P
ΔAHM + P
ΔCEM + P
EDMH oraz
P
ΔACB = P
ΔAGM + P
ΔCFM + P
BFGM, czyli :
P
ΔACD = P
ΔACB ⇔
P
ΔAHM + P
ΔCEM + P
EDMH = P
ΔAGM + P
ΔCFM + P
BFGM, czyli :
P
EDMH = P
BFGM
17 lut 13:51