Funkcja liniowa
tsuki: Wykres pewnej funkcji liniowej f przechodzi przez punkt (4,−9), a jej współczynnik kie−
runkowy jest równy −6. Która z podanych liczb jest miejscem zerowym tej funkcji?
A. −8 B. −2,5 C.2/5 D. 2,5
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby mi to rozpisać, bo próbowałam rozwiązać, ale się
pogubiłam.
17 lut 12:59
Aga1: Wzór funkcji liniowej o współczynniku a i do której należy punkt (x0,y0)
ma postać y=a(x−x0)+y0
y=−6x+15
lub
y=ax+b
a=−6
y=−6x+b
b wyliczysz podstawiając współrzędne punktu (4,−9) za x 4, a za y −9
−9=−6*4+b
b=
Możesz teraz obliczyć miejsce zerowe
−6x+15=0
17 lut 13:30
lil: Czyli miejsce zerowe wyjdzie 2,5.
Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz już to rozumiem.
17 lut 13:39
Aga1: tak.
17 lut 13:41