zadanie
Skylar: Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13 o, a kąt ACB MIARĘ 119 o. wysokość CD dzieli bok AB na dwa
odcinki, z których krótszy ma długość 25 cm. Oblicz długość boku AC.
17 lut 12:53
Skylar:

czy dobry rysunek zrobiłam?
17 lut 12:56
pigor: hmm ...

raczej BD=25 cm czyli przy kącie 48
o , wtedy
jeśli
CD=x=? , to
z ΔBCD ; CD=25tg48
o i z ΔADC CD=xsin13
o ⇒ 25tg48
o= xsin13
o ⇒
| | 25 tg48o | | 25*1,1106 | | 27,765 | |
x= |
| = |
| = |
| ≈ 123,4 cm − szukana |
| | sin13o | | 0,22495 | | 022495 | |
długość boku AC . ...
17 lut 13:16
Skylar: aha

a skąd wiemy,że krótszy jest DB?
17 lut 13:22
Skylar: aha, bo leży naprzeciw mniejszego kąta, tak?
17 lut 13:23
pigor: no właśnie, albo weź sobie kątomierz i spróbuj co nieco porysować, to sie przekonasz . ...
17 lut 13:30