WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI
Ollusia92: Witam, przygotowuję się do egzaminu i poległam na najprostszych zadaniach.. Czy ktoś może mi
pomóc wyznaczyć dziedziny tych funkcji? Byłabym bardzo wdzięczna

a) f(x) =
√x2−121
b) f(x) = log
2√x
c) f(x) =
√log2x
e) f(x) = log
6(sinx)
f) f(x) = 5
log3x
g) f(x) = log
0,1(x
2+x−12)
h) f(x) = tg2x
i) f(x) = ctgx
12
17 lut 12:25
nieuk: a) pod pierwiastkiem kwadratowym nie może być mniejsze od 0 (czyli musi być większe równe)
b) (
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html)
c) patrz pkt a i b
d) mianownik różny od 0
e) sin x jest dodatnie w przedziałach (kπ; π+kπ) gdzie k∊C
f) patrz pkt b
g) patrz pkt b
h) różne od asymptoty pionowej czyli
π2+kπ, gdzie k∊C
i) różne od asymptoty pionowej czyli kπ, gdzie k∊C
17 lut 13:18
Ollusia92: dzięki wielkie Nieuku
18 lut 20:51