Równanie macierzowe
Juzio: Witam, potrzebuję szybkiej odpowiedzi, mam dane równanie
AX=B , gdzie A jest macierzą 2x2 i B jest macierzą 2x2
Czy rowziązanie powinno wyglądać tak, że:
AX=B / (mnożenie) A−1
AA−1X=BA−1
X=BA−1
Następnie przemnażamy obie macierze i wynikiem będzie wyznacznik powstałej macierzy ?
Jeszcze mam pytanie czy dobra jest kolejność... X=BA−1 czy X=A−1B
17 lut 00:57
Godzio:
Kolejność jest zła
A−1\ AX = B
A−1 * A * X = A−1 * B
X = A−1 * B
17 lut 01:49
Juzio: Bardzo dziękuję
17 lut 02:12