prosze o pomoc i brak mało inteligentnych komentarzy ;)
matematyk : w urnie znajdują się jedynie kule białe i czarne, kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz ile jest kul w urnie jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
prawdopodobieństwo otrzymania kul o roznych kolorach jest wieksze od 9/22
17 lut 00:31
Artur z miasta Neptuna:
3x −−− ilość kul białych
x −−− ilość kul czarnych
A −−− zdarzenie, że wylosujesz kule różnych kolorów
| | 3x*x | | 9 | |
P(A) = |
| > |
| <− rozwiąż nierówność |
| | 4x*(4x−1) | | 22 | |
17 lut 00:34
matematyk : jesli losujemy jednosczesnie to mam rozpatrzyc w drzewku tylko jeden poziom wybor bialej i
czarnej ?
17 lut 00:37
matematyk : bo ja mam p(a) = to co napisal kolega do kwadratu
17 lut 00:38
Artur z miasta Neptuna:
do kwadratu? niby jakim prawem?
co najwyżej możesz mieć to co ja '*2'
17 lut 00:48
matematyk : tak pomylilem sie razy dwa
17 lut 00:51
tuman: a uwzgledniliscie to ze urna moze byc dziurawa i niektore kule znikna?
17 lut 00:55
Artur z miasta Neptuna:
szczerze ... gdyby nie było 'losowane jednocześnie' to bym nie miał wątpliwości, że musi być
'*2' ... ale jako, że losujemy jednocześnie dwie kule to mam dylemat.
Ale chyba jednak postawię na '*2' (bo wtedy P(A) + P(A') = 1)
17 lut 01:05