prosze o pomoc
matematyk : w urnie znajdują się jedynie kule białe i czarne, kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz ile jest kul w urnie jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
prawdopodobieństwo otrzymania kul o roznych kolorach jest wieksze od 9/22
17 lut 00:20
tuman: to zalezy kto bedzie losowal
17 lut 00:25
matematyk : nie potrzebne są takie komentarze
17 lut 00:30
tuman: no co, ja akurat nie mam szczescia z kulami, mozna powiedziec ze leca doslownie w kulki ze mna
17 lut 01:00
Mila: 3n liczba kul białych
n − liczba kul czarnych
| | | | | |
|A| = | * | =3n*n =3n2 wylosowano jedna białą i jedną czarną |
| | | |
dalej policz sam, sprawdzę, gdy podasz wynik
17 lut 12:10