trojkat
eneo: Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosci 3 i 4 cm.Oblicz:
a.dł. srodkowych tego trojkata
b.wysokosc opuszczona na przeciwprostokatna
16 lut 22:08
wmboczek: c=5
wysokość ch=ab
środkowe a2+(b/2)2=d12, b2+(a/2)2=d22, c/2=d32 (promień)
16 lut 22:13
Aga1: Przeciwprostokątną c obliczysz z twierdzenia Pitagorasa.
c
2=3
2+4
2
Długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego jest równa połowie
przeciwprostokątnej.
Pozostałe dwie z tw. Pitagorasa a=3 , b=4
s
12=3
2+2
2
s
22=4
2+1,5
2
b)Ze wzoru na pola
16 lut 22:17