matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
piotr:
proszę o rozwiązanie granicy (krok po kroku jeśli można) n(n−
√
n
2
+2
)
16 lut 21:45
Krzysiek:
skorzystaj w nawiasie ze wzoru:
a
2
−b
2
a−b =
a+b
16 lut 21:46
piotr:
(n
2
+n+2)
n
n−
√
n
2
+2
?
16 lut 22:28
Krzysiek:
n
2
−n
2
−2
n−
√
n
2
+2
=
n+
√
n
2
+2
16 lut 22:38
piotr:
n
2
(1−1−0)
n
2
(1−1−0)
0
=
=
=?
n+
√
n
2
(1+0)
n+n
n
2
16 lut 22:45
niuans:
−2
=[
]=0
∞
16 lut 23:21
alfa:
pomijam lim→
∞
n(n
2
−n
2
−2)
=
n+
√
n
2
+2
−2n
−2n
−2
=
=
=−1
n+
√
n
2
+2
2
n(1+
√
1+
)
n
2
2
17 lut 12:41