rozwiąż równanie
magda: Cześć czy pomoze mi ktoś rozwiązać ten przykład?
54x4=27x3+2x−1
16 lut 20:58
Skylar: przenieś wszystko na lewą stronę, potem wyłącz z pierwszych dwóch wyrazów 27x
3 i dalej już
sobie powinnaś poradzić
16 lut 21:00
magda: własnie tak robiłam:
54x
4−27x
3−2x+1=0
27x
3(2x−1)−(2x−1)=0
(2x−1)(27x
3)=0
i co dalej?
wiem ze 2x−1=0
2x=1 /:2
x =1/2
ale co z tym (27x
3)
16 lut 21:06
Tragos: 2x − 1 = 0 lub 27x
3 = 0
| | 1 | |
x = |
| lub x = 0  |
| | 2 | |
16 lut 21:07
magda: ale w odp w książce mam odp:
x= 1/2 , x=1/3
16 lut 21:09
Skylar: (2x−1)(27x3 − 1)=0
16 lut 21:12
magda: o własnie, zapomniałam o tej 1.
bardzo dziekuje za pomoc!
16 lut 21:13
Skylar:
16 lut 21:14