oblicz
mala: dany jest wielomian W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16.
dany jest wielomian W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16.
a)Rozłóż ten wielomian na czynniki, jesli m=−5
b)Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych wielomian ten jest funkcja kwadratowa
c) wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych wielomian ten jest funkcja liniowa.
podpunkt a zrobilam, jednak cos nie pasuje mi w podpuunkcie, zwlaszcza b) gdzie ma wyjsc m=−3 ,
dlaczego?
16 lut 20:46
Mila: b)
jeśli ma być funkcja kwadratowa to |m| −3 =0 ⋀3−m≠0
⇔|m|=3
⇔m =3 lub m= −3 ⋀ m≠3
stąd m=−3
c) funkcja liniowa
m=3
17 lut 22:12