znaleźć asymptoty wykresów podanych funkcji
tomi: znaleźć asymptoty wykresów podanych funkcji
asymtotą pionową będzie 3? jak obliczyć poziomą?
16 lut 20:46
asy: Jak chcesz wyznaczyć as. ukośną to liczysz najpierw a ze wzroru :
poźniej liczysz b :
b = lim
x−>∞ (f(x) − a(x))
Jesli a=0 to y=b (wtedy jest asymptota pozioma)
16 lut 21:19
tomi:
| | 3x2−2x+2x−3 | | 3x2−2x+2 | | x2(3) | |
a=lim |
| = lim |
| = |
| = 3 |
| | x | | x2−3x | | x2(1) | |
| | 3x2−2x+2 | | 3x2−2x+2 | | x(x−3) | | 2x2+x+2 | |
b=lim |
| −x= lim |
| − |
| = lim |
| = |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
co z tym zrobic?
16 lut 21:52
Aga1: b źle obliczyłeś
b= lim f(x)−3x
16 lut 21:56
tomi: b = 7
wtedy asymptota ukośna to
y=3x+7
zgadza się?
16 lut 22:00
Aga1: Tak.
Nie wiem co oznaczają te liczby w nawiasach, przy lim brakuje (x→∞), a granice dobrze
policzone.
16 lut 22:03
tomi: wszystko rozumiem dzięki wielkie
16 lut 22:05