matematykaszkolna.pl
Logika Bartek: O, dawno mnie tu nie było. Nawet nie pytam ile straciłem Tak czy siak, chciałem się zapytać czy wie ktoś w jaki sposób wymyślić zdanie tautologiczne czyli takie, które zawsze jest prawdziwe, nie zależnie od wartości zdań składowych? Bo rzecz w tym, że rozwiązałem już trochę zadań na wykazanie tautologiczności, ale nie brałem się jak dotąd za wymyślenie tautologii. Co wy na to?
16 lut 20:44
Krzysiek: p⋁~p to można rozpisywać np. (p⋁~p )⋁ (....)⋁(....) (p∧~p )⇒(cokolwiek ) (poprzednik implikacji jest zawsze fałszywy, więc całość jest zawsze prawdziwa nie zależnie od następnika)
16 lut 20:53
Bartek: Aaaa, chyba rozumiem. Czyli tautologię można utworzyć stosując tabelkę implikacji, bo w implikacji tylko 1⋁0 jest zdaniem fałszywym. Okej. A czy można to wymyślić podobnie, ale jeszcze inaczej tzn. używając koniunkcji? Bo w koniunkcji mam 1 ⋀ 1 = 1 . Aha, ale to teraz wychodzi, że nawet jeśli chce stworzyć tautologię przy pomocy koniunkcji, to i tak muszę użyć owej implikacji, żeby obydwa zdania w koniunkcji były prawdziwe. Bo inaczej musiałbym (w koniunkcji) cały czas pisać 1 i 1 i 1 i 1 i tak bez końca Czy chcesz więc Krzyśku powiedzieć, że przy tworzeniu tautologii sama implikacja jest kluczem, którego trzeba użyć ZAWSZE? Bo to mnie właśnie ciekawi.
16 lut 21:11
Krzysiek: no nie... przecież napisałem: p⋁~p a samo 'p' też może być rozbudowane...I w tym przykładzie nie mamy implikacji...Oczywiście są to przykłady najłatwiejsze które jestem w stanie wymyślić emotka Tak poza tym... po co masz wymyślać tautologie?
16 lut 21:14
Bartek: Po co ? A tak po prostu, w drodze ciekawości przeszło mi to przez głowę. Czyli generalnie zwykły śmiertelnik jest w stanie coś takiego stworzyć, tylko trzeba pokombinować z tabelkami od przykładu najprostszego do co raz trudniejszych. Okej, o to mi chodziło, dzięki.
16 lut 21:25