zad. z fizyki
olka: Sanki mające masę 5kg, na których siedzi dziecko o masie 20kg ciągniemy poziomo po poziomym
podlozu siłą o wartosci 50N. Przyjmij, że wartość przyśpieszenia ziemskiego wynosi
Odpowiednie współczynniki tarcia które mogą być potrzebne do zad. są równe:
1 wsp. tarcia statycznego dziecko a sanki = 0,2
2 wsp. tarcia kinetycznego dziecko a sanki = ,1
3. wsp. tarcia statycznego dziecko a podłoże = 0,08
4. wsp. tarcia kinetycznego dziecko a podłoże = 0,05
1.1 Wymień siły, których wypadkowa nadaje przyśpieszenie układowi sanki − dziacko. Oznacz je i
wskaż źródło każdej z tych sił ( tzn. nazwa ciała od ktorego pochodzi)
1.2 Oblicz wartość przyśpieszenia układu
1.3
Wymień, oznacz i wskaż źródło siły, która nadaje przyśpieszenie dziecku. Oblicz jej wartość i
porównaj z wartością maksymalnej siły tarcia statycznego, którą sanki mogą działać na dziecko.
1.4 Wymień, oznacz i wskaż źródła wszystkich sił, które działają na sanki. Na podst. II zasady
dynamiki oblicz wartość przyśpieszenia sanek, aby sprawdzić czy winik zgadza się z obliczonym
w punkcie 1,2, zadania.
1.5 Oblicz minimalną wartość poziomej siły ciągnącej (F min) działającej na układ, przy której
dziecko mogło by spaść z sanek
16 lut 20:33
olka: Chociaż jedno?
16 lut 20:49