Zadania z Fizyki
student: Może ktoś pomóc
1.Siła F=[3,2,4]N działa na punka o współrzędnych a=[0,2,5]. Jaki jest moment siły względem
poczatki układu
współrzędnych ?
a)wektor M=[−2,15,6] b)wektor M=[−2,−15,−6] c)wektor M=[2,−15,6]
M=16,28 [Nm] M=16,28 [Nm] M=[14,28[Nm]
2.Pod jakim kątem liczonym od prostopadłej do prądu rzeki należy skierować łódkę oraz ile czasu
musi ona płynąć aby
przepłynęła przez rzeke prostopadle do kierunku prądu, jeśli szybkość łódki względem wody równa
się 3m/s a szybkość
prądu wody w rzece wynosi 1,5m/s a szerokość rzeki 200m
a)α=π/6 b)α=30stopni c)α=π/6 d)α=π/4
t=76,63s t=………..s t=152s t=………….s
3.Ciężarek o masie m=20g został przymocowany do końca nieważkiego pręta o długości l=40cm,
który obraca się
ruchem jednostajnym w płaszczyźnie pionowej dookoła drugiego końca z częstotliwością f=10 Hz.
Jakie jest naprężenie
pręta T gdy ciężarek znajduje się w górnym i dolnym punkcie swego toru? Przyspieszenie w polu
grawitacyjnym ziemi
g=10m/s2
a)Tg=31,35N b) Td=31,35N c) Td=Tc
Td=31.75N Tg=31.75N
4. W jakiej odległości od miejsca wystrzału upadnie pocisk, wylatujący z lufy z szybkością
500m/s, jeżeli lufa działa
nachylona jest do poziomu pod kątem 45 stopni. Opór powietrza zmniejsza zasięg 3,5 razu.
Przyspieszenie w polu
grawitacyjnym ziemi przyjmij g=10 [m/s2]
a)z=7142,88m b)z=16km c)z=25000m
16 lut 20:23
ejendi:
3.
r=0,4m, m=0,02kg
v=2πrf
| | v2 | | (2πrf)2 | |
Tg=m(a−g)=m( |
| −g)=m( |
| −g) |
| | r | | r | |
4.
x=7142,857
cdn..
17 lut 20:08
ejendi:
1.
F[3,2,4], a[0,2,3]
M=F x a=|3 2 4|=|2,−15,6|
|0 2 5|
|M|=p{22+(−15)2+62)=16,28
3.
cd.
f=10
Tg=31,38
Td=m(a+g)=31,78
18 lut 14:58
ejendi:
2.
vp=1.5, s=200
vp/3=sinβ
sinβ=1/2, β=30
v/3=cosβ
t=s/v
t=76,98s
18 lut 15:14