Rozkład na czynniki
Piotrek: Nie mogę tego zrozumieć na jakiej zasadzie się otrzymuję ten przykład:
a4 + b4 = a4 + b4 + 2a2b2 − 2a2b2 = (a2 + b2)2 − (√2ab)2 =
= (a2 + b2 − √2ab)(a2 + b2 + √2ab)
Rozumiem końcówkę (wzór skróconego mnożenia a2 − b2 ale w jaki sposób zostało a4 + b4
rozłożone to nie mogę dojść a już z 30 min nad tym się głowie. Rozwiązanie ze zb. A. Kiełbasy.
16 lut 20:19
wmboczek: nie zostało rozłożone tylko dodano i odjęto to samo i 3 składniki połączono
16 lut 20:22
Piotrek: Dzięki już łapie.
16 lut 20:24