P trójkąta..
wojtek: Pole trójkąta jest równe 77 cm2. Wysokość trójkąta jest o 3 cm dłuższa od długości boku, na
który jest poprowadzona. Oblicz długość tego boku.
| | 1 | |
dochodze do momentu ze ukladam równanie 77= |
| a(a+3) gdzie a to dlugosc tego boku z |
| | 2 | |
tresci zadania, czyli podstawy
16 lut 20:03
wojtek: nie umiem tego rownania rozwiazac poprawnie , pomoze ktos?
16 lut 20:03
wojtek: odświeżam, pomoze ktos?
16 lut 20:16
Kejt: wymnóż prawą stronę i licz jako równanie kwadratowe, z założeniem a>0
16 lut 20:18
wojtek: wyliczylem wiele razy, wychodza jakies dziwne wyniki a w karcie odpowiedzi psize ze ma byc x =
−14∨ x =11
obliczy to ktoś zebym mogł to wkoncu zrozumiec?
16 lut 20:25
Kejt:
założenie: a>0
154=a(a+3)
154=a
2+3a
a
2+3a−154=0
Δ=3
3−4*(−154)=9+616=625
√Δ=25
| | −3−25 | | −28 | |
a1= |
| = |
| =−14 <−−−nie spełnia założenia |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 20:31
wojtek: dlaczego nie pomnozyłeś/łaś przez tą 2 tego co jest w nawiasie? (a+3) ja tak własnie zrobiłem,
dlatego otrzymywałem zły wynik.
16 lut 20:36
Kejt: niee..zauważ, że pomnożyłam całe równanie razy 2..żeby się pozbyć ułamka, ale mogę Ci to
rozwiązać "po Twojemu" i zobaczysz, że też się da
16 lut 20:37
wojtek: tez mnozyłem przez 2 aby się go pozbyc , ale wymnozyłem takze liczby w nawiasie, przeciez mnoze
caly wyraz zawsze się tak robi, chyba cos namieszałem....
16 lut 20:43
Kejt: a(a+3)=a*a+a*3= a
2+3a. coś nie tak?
16 lut 20:59
Mila: Wojtek:
2*(3*5)= 2*3*5
17 lut 16:05