POLE POWIERZCHNI STOŻKA.OBLICZ
JACK96: Objetość stożka wynosi o wysokości 10 cm wynosi 1000π cm sześciennych.Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego stożka.
16 lut 19:33
A ku ku:
| | 1 | |
|
| πr2*10= 100 π ⇒ r2= ........... ⇒ r=.... |
| | 3 | |
l
2= r
2+H
2 ⇒ l=....
P
c= πr
2+πrl=.........
dokończ obliczenia ....
16 lut 19:36
JACK96: oblicz mi drugą linijkę−proszę
16 lut 19:45
A ku ku:
| 1 | |
| πr2*10= 1000 π ( sorry poprzednio zabrakło mi jednego zera ) |
| 3 | |
10πr
2= 3000π
r
2= 300 ⇒ r=
√300= 10
√3
l
2= 300+100
l
2= 400 ⇒ l= 20
teraz dokończ ..........
16 lut 20:13
JACK96: a skąd bierze się1000π
16 lut 20:18
A ku ku:
W treści zadania masz: V = 1000 π
16 lut 20:26
JACK96: π300+π10√3*20=300π+200√3π=(300+200√3)π tak dobrze
16 lut 20:37