oblicz
mala: Prosze o pomoc Pierwiastkami wielomianu W(X) =X3 +ax+bx−48 sa liczby −3 i 4. rozłóz ten
wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia oraz wyznacz trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
16 lut 19:31
mala: blad, Prosze o pomoc Pierwiastkami wielomianu W(X) =X3 +ax2+bx−48 sa liczby −3 i 4. rozłóz
ten
wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia oraz wyznacz trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
16 lut 19:31
Aga1: oblicz a i b z układu
w(−3)=0
w(4)=0
16 lut 19:33
a: To z twierdzenia Bezouta.
x3+ax2+bx−48 = 0 => (−3)3 + a(−3)2 − 3b − 48 = 0
x3+ax2+bx−48 = 0 => (4)3 + a(4)2 + 4b − 48 = 0
Potem rozwiązujesz układ równań i otrzymujesz współczynniki. Skoro masz już 2 pierwiastki to
masz postać (x+3)(x−4)f(x), czyli musisz podzielić ten wielomian na (x+3) i (x−4), by uzyskać
równanie liniowe.
16 lut 19:35
a: Tfu, źle się wyraziłem troszkę. By f(x) było równaniem liniowym, które po rozwiązaniu da trzeci
pierwiastek wielomianu.
16 lut 19:37
mala: juz mam, wielkie dzieki
16 lut 19:54