zbadaj zbieżność szeregu
hmv: zbadaj zbieżność szeregu
+∞
n=1
16 lut 19:15
Krzysiek: skorzystaj z kryterium d'Alemberta
16 lut 19:15
hmv: utknąłem w tym momencie
szereg jest zbiezny gdy granica jest < 1, zgadza się?
16 lut 19:42
Krzysiek: powinno Tobie zostać:
| (n+1)n | | 1 | | n+1 | | e | |
| = |
| * ( |
| )n → |
| >1 czyli szereg rozbieżny |
| 2nn | | 2 | | n | | 2 | |
16 lut 19:49
hmv: | | (n+1)n+1 | | 2nn! | |
|
| * |
| = |
| | 2n+1(n+1)! | | nn | |
| (n+1)n+1*2n*n! | |
| = |
| 2n*2*n*n!*nn | |
i tu się zawiesiłem
16 lut 20:04
Krzysiek: (n+1)! =n! (n+1)
16 lut 20:05
hmv: i wszystko jasne, dziękuję
16 lut 20:07