Help
Ilonka: A jak wyliczyć wyliczyć wysokość trójkąta jak mamy dane punkty A=(−2, −1) i B=(2,2)
16 lut 19:00
Aga1: Czy masz na myśli trójkąt równoboczny?
16 lut 19:00
Artur z miasta Neptuna:
A jaki jest to trójkąt? Dowolny ? A może jest podane jego pole?
16 lut 19:01
Ilonka: Są to wierzchołki trójkąta równobocznego.
16 lut 19:02
mat: muszisz obliczyć długość odcinka AB i będzie to twój bok trójkąta(a). wysokość trojkąta
| | a √3 | |
równobocznego wyliczysz ze wzoru h= |
| |
| | 2 | |
16 lut 19:09
Ilonka: długość odcinków wyszła mi 5 i w którym miejscu mam to podstawić?
16 lut 19:25
16 lut 19:27
Ilonka: h= U { 5 } √3 { 2 }
16 lut 19:29
Ilonka: aha więc wysokość trójkąta tego to 5√3
16 lut 19:30
Ilonka:
16 lut 19:34
maturzystka: | | 5*√3 | |
a gdzie 2? uciekła?  nie da się jej z niczym skrócić. zostaje tak jak jest czyli |
| |
| | 2 | |
16 lut 19:40
Ilonka: w odpowiedziach nie ma tej 2
16 lut 19:41
A ku ku:
| | 5 | |
To pewnie jest: h= 2,5√3 , bo |
| = 2,5 |
| | 2 | |
16 lut 19:44
Ilonka: zgadzałoby się.. mam taką odpowiedź 2,5√3
16 lut 19:47
Ilonka: dziękuje Wam
16 lut 19:47