Funkszyn
nailuJ: ciągłość funkcji
Jak obliczyć ciągłość funkcji?
16 lut 18:52
a: Sprawdzasz kiedy nie istnieje. Tutaj jedynym warunkiem jest mianownik, więc funkcja ma
asymptotę, gdy x+1 = 0 => x = −1
16 lut 18:54
nailuJ: czyli jest ciągła we wszystkich punktach oprócz x=−1?
16 lut 18:56
a: Dokładnie tak. Liczysz miejsca zerowe i w każdym miejscu zerowym jest nieciągła.
16 lut 18:59
nailuJ: czyli teoretycznie zawsze jest ciągła?
Wiesz co bo jest takie zadanie na egz.. nie sprecyzowane dokładnie. Jest dana funkcja i trzeba
napisać czy jest ciągła czy nie. A więc chyba odpowiedz zawsze będzie brzmiała tak?
16 lut 19:05
a: Cóz. W przypadku funkcji, gdzie 'x' jest w mianowniku, tak, sprowadza się to do obliczenia
miejsc zerowych mianownika. W innych przypadkach jest trochę gorzej.
Liczysz granicę lim(x−>a+)f(x) i lim(x−>a−)f(x). Jeżeli granice są równe i właściwe to
funkcja w danym punkcie jest ciągła.
16 lut 19:22
nailuJ: może jakiś przykład?
16 lut 20:59