zadania
kasiula: 1.(5pkt)Dla jakich wartości parametru k należy R zbiory A={x,;y}:x należy R i y należy R i
−x2>=kx−k2} oraz
B={(x;y):x należy R i y należy R i y+X<= −1 są rozłączne?
2.(4pkt)Rozwiąż nierówność |x−2|/(x−2) + |x|/x + |x−3|/(x−3)>=3
3.(4pkt) Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=log(2x+1)<−−to podstawa
logarytmu(24+8x−2x2/x+5)
4.(4pkt) Ciąg(an) jest ciągiem geometrycznym. Wykaż, że ciąg(bn)określony wzorem bn=an+an+1
jest również ciągiem geometrycznym
5.(4pkt) Wykaż, że 1 nie jest wyrazem ciągu an=sin pi(n2−n)/2
6.(5pkt) Dziesięć osób rozdzielono na dwie drużyny 5 osobowe. Oblicz prawdopodobieństwo, że
osoby A I B będą w przeciwnych drużynach.
7.(5pkt) Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich par (x,y) liczb rzeczywistych, dla
których wyrażenie 4√4−x2−y2−1/√y−log2x ma wartości
8.(3pkt) Wykaż żę jeśli x+y+z=0 to zachodzi równość:
x2+y2+z2/(x−y)2+(y−z)2+(z−x)2=1/3
9.(5pkt) Wspólne styczne dwóch okręgów stycznych zewnętrznie przecinają się pod kątem 60 stopni
Wyznacz stosunek długości promieni tych okręgów.
10.(6pkt) Dane są punkty A=(1;3), B=(−4;−2). Wyznacz taki punkt C=(x;y) gdzie x nalży(−1;2)
leżący na paraboli o równaniu y=x2 aby pole trójkąta ABC było największe
11.(6pkt)Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przyprostokątnych długości 12cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa. ( życzę powodzenia) to przez tą próbną maturę miałam zepsuty humor eh...
http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00842v.jpg/ to orginał dodatkowo
16 lut 18:46
pomocy: Czy ma ktoś rozwiązania do tych zadań?
26 mar 16:43
pigor: ... np.
zad.8 . (3pkt) Wykaż, że jeśli
x+y+z=0 to zachodzi równość:
| | x2+y2+z2 | | 1 | |
niech |
| = |
| ⇒ |
| | (x−y)2+(y−z)2+(z−x)2 | | 3 | |
⇔ 3x
2+3y
2+3z
2 = 2x
2+2y
2+2z
2−2xy−2yz−2xz ⇔ x
2+y
2+z
2+2xy+2yz+2xz = 0 ⇔
(x+y+z)2=0 ⇒ stąd i z założenia ⇔ 0=0 , czyli
L=P c.n.w. . ...
26 mar 17:10
pigor: | | |x−2| | | |x| | | |x−3| | |
no to np.zad2(4pkt) Rozwiąż nierówność |
| + |
| + |
| ≥3 . |
| | x−2 | | x | | x−3 | |
| | |x−2| | | |x| | | |x−3| | |
otóż, |
| + |
| + |
| ≥3 i x∊R\{0,2,3} ⇒ |
| | x−2 | | x | | x−3 | |
x<0 i −1−1−1 ≥3 ⇒ −3 ≥3 ⇒ x∊ ∅
lub
0<x<2 i −1+1−1 ≥3 ⇒ −1 ≥3 ⇒ x∊ ∅
lub
0<x<2 i −1+1−1 ≥3 ⇒ −1 ≥3 ⇒ x∊ ∅
lub
2<x<3 i 1+1−1 ≥3 ⇒ 2 ≥3 ⇒ x∊ ∅
lub
x>3 i 1+1+1 ≥3 ⇒ 3 ≥3 ⇔ 3=3 ⇒
x>3 , czyli
x∊(3;+∞) . ...
26 mar 17:32
pomocy: dziękuję

a jak zabrać się za 10?
26 mar 21:40