zadania matura
kasiula: 1.(5pkt)Dla jakich wartości parametru k należy R zbiory A={x,;y}:x należy R i y należy R i
−x2>=kx−k2} oraz
B={(x;y):x należy R i y należy R i y+X<= −1 są rozłączne?
2.(4pkt)Rozwiąż nierówność |x−2|/(x−2) + |x|/x + |x−3|/(x−3)>=3
3.(4pkt) Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=log(2x+1)<−−to podstawa
logarytmu(24+8x−2x2/x+5)
4.(4pkt) Ciąg(an) jest ciągiem geometrycznym. Wykaż, że ciąg(bn)określony wzorem bn=an+an+1
jest również ciągiem geometrycznym
5.(4pkt) Wykaż, że 1 nie jest wyrazem ciągu an=sin pi(n2−n)/2
6.(5pkt) Dziesięć osób rozdzielono na dwie drużyny 5 osobowe. Oblicz prawdopodobieństwo, że
osoby A I B będą w przeciwnych drużynach.
7.(5pkt) Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich par (x,y) liczb rzeczywistych, dla
których wyrażenie 4√4−x2−y2−1/√y−log2x ma wartości
8.(3pkt) Wykaż żę jeśli x+y+z=0 to zachodzi równość:
x2+y2+z2/(x−y)2+(y−z)2+(z−x)2=1/3
9.(5pkt) Wspólne styczne dwóch okręgów stycznych zewnętrznie przecinają się pod kątem 60 stopni
Wyznacz stosunek długości promieni tych okręgów.
10.(6pkt) Dane są punkty A=(1;3), B=(−4;−2). Wyznacz taki punkt C=(x;y) gdzie x nalży(−1;2)
leżący na paraboli o równaniu y=x2 aby pole trójkąta ABC było największe
11.(6pkt)Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przyprostokątnych długości 12cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa. ( życzę powodzenia) to przez tą próbną maturę miałam zepsuty humor eh...
http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00842v.jpg/ to orginał dodatkowo