matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę nieoznaczoną
tomo:
√
x
∫ ___________ 4 − x
√
x
16 lut 18:43
pigor:
.... np. tak :
√
x
dx
2t
2
dt
t
2
dt
∫
= |
√
x
=t ⇒ x=t
2
i dx=2tdt | = ∫
= 2 ∫
=
4−x
√
x
4−t
3
4−t
3
2
−3t
2
dt
2
2
=
∫
= −
ln|4−t
3
| = −
ln|4−x
√
x
| +C . ...
−3
4−t
3
3
3
16 lut 19:01
tomo:
dzięki
16 lut 19:02