Jak to zrobić i dlaczego?
Adrian: Dla jakich wartości parametru m równanie x5+(m+1)x3+(m2 −1)x=0 ma tylko jeden pierwiastek
rzeczywisty?
16 lut 18:22
Ted:
dla m+1=0 ... ⇒m=−1
wtedy x5=0
16 lut 18:34
Aga1: x(x4+(m+1)x2+m2−1)=0
x=0
lub
x4+(m+1)x2+m2−1=0
Równanie to nie ma pierwiastków rzeczywistych.( kiedy?)
Podstaw t=x2
t2+(m+1)t+m2−1=0
16 lut 18:36
Adrian: Ted:
dla m+1=0 ... ⇒m=−1
no to tez wpadłem, ale dostalem niestety 0 pkt

jedyne co mi wiadomo to, ze rozwiazaniem jest
suma zbiorów liczb, an nie pojedyncza liczba
Aga1:
x(x4+(m+1)x2+m2−1)=0
do tego momentu jest dobrze, ale dalej cos nie dziala
16 lut 18:47
Aga1: A dlaczego nie działa?
Wypisałeś warunki kiedy równanie nie ma rozwiązań?
16 lut 19:44
Mila: t2+(m+1)t+m2−1=0
1) Δ<0 brak rozwiązań
2) Δ>0 ⋀ t1<0 ⋀t2<0
3) Δ=0 ⋀ t1=t2<0
po rozwiązaniu układu warunków
16 lut 21:36