Funkcja Kwadratowa
Bozena: Mam problem z tym zadaniem, jak to powinno byc rozwiazane:
Na rysunku przedstawiony jest fragment paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej f.
a) Napisz wzór f w postaci kanonicznej
b) Oblicz miejsca zerowe funkcji f
c)Naszkicuj wykres funkcji g okreslonej wzorem g(x)=f(x−4) <NIE KONIECZNIE MUSICIE TO ROBIC>
Tak wyglada parabola:
http://i42.tinypic.com/wwb67r.jpg
16 lut 18:11
Danieloo: Podstaw do wykresu funkcji kwadratowej y = ax
2 + bx + c punkty, które należą do tego funkcji i
będziesz miała do rozwiązania prosty układ 2 równań z 2 niewiadomymi.
Ps. A to zdjęcie to chyba mikrofalówką robiłaś

.
16 lut 18:37
Bozena: Aha , a ktore to miejsca beda dokladnie

?
Ps. Zdjecie robione telefonem

dlatego taka niewyrazna grafika
16 lut 18:46
Danieloo: Najlepiej te całkowite czyli P1=(−1,3) P2=(0,2).
16 lut 18:48
Bozena: Aha czyli to by wygladalo tak:
3=a*(−1)
2+b*(−1)+c
Tak

?
16 lut 18:50
Bozena: Czy to beda te klamerki?
Jezeli tak to czy moglbys mi napisac (albo opcja rysuje narysowal) jak to bedzie wygladac

?
16 lut 18:53
Danieloo: Tak i do drugiego równania podstawiasz z drugiego punktu

.
16 lut 18:54
Bozena: A to tak dotyczy sie tego "3=a*(−1)2+b*(−1)+c"
16 lut 18:55
Bozena: kurde no nie moge rozkminic , probuje i cos mi nie wychodzi

. Czy ktos potrafi to
rozwiazac:(
16 lut 19:15
Danieloo: Dorzuć 3 równanie xw = −
b2a =−1 I dasz radę

.
16 lut 19:21
Bozena: Juz sie pogubilam i nie wiem co do czego

, jezeli bys mogl to bardzo bym prosila zebys to
rozwiazal od samego poczatku

. Dzięki =)
16 lut 19:31
Danieloo: Z 1 równania 3 = a − b + c
Z 2 równania 2 = c
| | −b | |
Z 3 równania |
| =−1, czyli b=2a |
| | 2a | |
Podstawiamy b i c z 2 i 3 równania do pierwszego i mamy:
3 = a − 2a + 2
Czyli a=−1, więc b = −2. Resztę na pewno dasz radę sama

.
16 lut 19:45