Proszę o rozwiązanie tego równanka w miarę szybko
Camil-us: 3x4−6x3−12x2=0
16 lut 17:59
helpp: podstaw t=x2
16 lut 18:02
Święty: Wyciągnij 3x
2 przed nawias

Szybko
16 lut 18:02
Camil-us: i co dalej
16 lut 18:04
Święty: Dalej? Równanie kwadratowe do rozwiązania
16 lut 18:06
Camil-us: nie czaje możesz to rowiązać i mi wytłumaczyć
16 lut 18:07
ejendi:
3x4−6x3−12x2=0/3x2
x2−2x−4=0
X1= −1,236067977
X2= 3,236067977
16 lut 18:08
Święty: 3x
2(x
2−2x−4)=0
3x
2=0 ⋁ x
2−2x−4=0
x
1=0 Δ=20
√Δ=2
√5
x
2=1−
√5
x
3=1+
√5
16 lut 18:10
Camil-us: Dzięki
16 lut 18:10
Camil-us: a jak ci delta wyszła 20 ?
16 lut 18:20
Święty: Δ=b2−4ac
16 lut 18:28
aniiiiia: jak obliczyć granicę ciagu pierwiastek 3 stopnia z n2 +n dzielone przez n+1 pomóżcie
16 lut 18:29
Camil-us: (−22)−4*1*4= 4−16=−12
16 lut 18:30
Tragos: (−22) − 4 * 1 * (−4) = 20
16 lut 18:31
Camil-us: faktycznie dzięki
16 lut 18:32
Camil-us: 4x3−12x2+x−3=0
16 lut 18:38
Tragos: 4x
2(x − 3) + (x−3) = 0
(4x
2 − 1)(x − 3) = 0
4x
2 − 1 = 0 lub x − 3 = 0
4x
2 = 1 lub x = 3
16 lut 18:40
Tragos: oj ale gafa hymm......
4x2(x − 3) + (x−3) = 0
(4x2 + 1)(x − 3) = 0
Δ < 0 x = 3
16 lut 18:40