Analiza matematyczna
Robercik: Cześć. Mam takie zadania, których się muszę nauczyć na sobotę, jednak trochę zaniedbałem naukę
+ dużo pilnych pierdół na głowie i jestem zielony w tej materii. Anyways:
1. Obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji:
f(x)=6x
2 − 7x i g(x)=3x
2 + 5x
(tu doszedłem do momentu, że granicą całkowania będzie x=0 lub x=4 i nie wiem, co dalej

)
2. Obliczyć objętość bryły, która powstaje przez obrót wykresu funkcji:
f(x)=
√lnx dookoła osi ox dla x∊[1,4]
3. Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = 12 xy −2x
3 −6y
2 określonej dla (x,y)∊R
2
4. Rozwiązać równanie różniczkowe x" − 4x' − 12x=0 z warunkiem początkowym x(0)=1 x'(0)=6
Oczywiście sam będę kombinował, ale...
PS: Za krótkie opisy co i jak robić, stawiam piwko.
16 lut 17:39
16 lut 17:59
Robercik: eeee... okej

To jak z tą całeczką pojechać?
16 lut 18:13
16 lut 18:14
Robercik: Czyli to będzie ∫−3x2 + 12x ?
16 lut 18:28
Krzysiek: no tak, tylko to masz całkę nieoznaczoną,
16 lut 18:32
Robercik: Ok, sprawdziłem na kalkulatorze ONLINE i tak, dobrze mi wychodzi. Ostateczny wynik to −(x−6)x2
Tylko jak do tego dojść? : D Skąd to się wzięło, z którego wzoru?
16 lut 18:32
Krzysiek: korzystasz z tego,że całka sumy to suma całek
czyli: ∫−3x2 +12x dx =∫−3x2 dx +∫12xdx
i stałą można wyłączyć przed całkę i skorzystaj ze wzoru:
∫xa dx =...
16 lut 18:35
Robercik: Tak...?
| | x3 | |
∫−3x2dx=−3∫x2dx=−3 |
| =−x3 |
| | 3 | |
| | x2 | |
∫12xdx=12∫xdx=12 |
| =6x2 |
| | 2 | |
Zatem wynik z :
∫0
4 (3x
2 +5x)−(6x
2 −7x) dx = x
2(−x+6)
Si?
16 lut 18:46
Krzysiek: tak tylko to masz całkę nieoznaczoną.
∫04 (3x2 +5x)−(6x2 −7x) dx =x2 (−x+6) |04 =42 (−4+6) −(02 (−0+6)) =32
16 lut 18:51
Robercik: Ok, teraz co robię źle w zadaniu drugim, bo wychodzi mi tak:
V = π ∫0
4 lnx

?
Doszedłem do tego z tego wzoru:
V=π∫a
b f(x)
2dx dla x∊<a.b>
BTW: Co to lnx?
16 lut 18:52
16 lut 18:56
Robercik: Czyli tak, mam zadanie:
f(x)=
√lnx i x∊[1,4]
czyli:
∫lnxdx = xlnx − x
a co do całki oznaczonej
∫
14

? Coś źle kombinuje, tylko co? −
−
16 lut 19:04
Krzysiek: a wiesz co to jest całka oznaczona?
∫f(x) dx =F(x)+c
∫ab f(x) dx =F(b)−F(a)
16 lut 19:06
Robercik: Nie rozumiem.
Doszedłem do tego momentu: ∫14 i co mam zrobić dalej?
V = π ∫14 f(x)2dx
Potem za f(x)2 podstawiam √lnx czyli
V = π ∫14 lnx dx
V = π ln(4) − ln (1)
V = π 1.38629436 − 0
Objętość wynosi 1.38629436π
16 lut 19:18
Krzysiek: ∫lnx dx =xlnx−x
czyli ∫14 lnxdx =4ln4−4 −(1ln1 −1) =4ln4−3
16 lut 19:20
Robercik: Więc V to będzie π 4ln4−3

A czemu:
4ln4 − 4 − 1ln1 +1 = 4ln4−3?
Nie powinno się odjąć: 4ln4−1ln1?
BOŻE jakie ja mam braki, jak mi wstyd
16 lut 19:26
Krzysiek: ln1=0
16 lut 19:27
Robercik: To wiem. A tak poza zadaniami, gdybyśmy mieli: 4ln1, to jaki byłby wynik? 4x0=0? Albo
28424ln1=28424x0=0?
OK, lecimy zadanie 3.
f(x,y) = 12xy − 2x3 − 6y2
Obliczamy pochodne, czyli:
f = 12xy <=> f'x = 12y
f = 12xy <=> f'y = 12x
g = −2x3 <=> g' = −6x2
h = −6y2 <=> h' = −12y
Dobrze do tej pory? Co dalej?
16 lut 19:40
Krzysiek: no tak, wszystko pomnożone przez zero daje zero...
fx =12y−6x2
fy =12x −12y
porównujesz do zera czyli:
12y−6x2 =0
12x −12y =0
czyli x=y
12x−6x2 =0
6x(2−x)=0
więc x=0 lub x=2
czyli mamy dwa punkty krytyczne:
(0,0),(2,2)
teraz policz pochodne drugiego rzędu w tych punktach
16 lut 19:45
Robercik: Wyznaję zasadę, że lepiej zrobić z siebie durnia i mieć 100% pewność, niż żyć w niepewności
i zastanawiać się nad pierdołami.

Czyli dobrze kombinowałem na kartce, ale bałem się, że mnie wyśmiejesz (dokładnie liczyłem tak,
jak napisałeś

)
Co do pochodnej drugiego rzędu − nie mam pojęcia.
16 lut 19:55
Krzysiek: fxx −pochodna po x z fx
czyli: fxx =−12x
fxy −pochodna po y z fx
fxy =12
policz Sam: fyx, fyy
potem policz 2 wyznaczniki (dla dwóch punktów) i sprawdź czy jest to min, czy max
16 lut 20:01
Robercik: Ok no to
fy to jest: 12x
Więc pochodna z 12x po x to będzie 12y?
Jak się liczy takie pochodne? Mam tablice wzorów, ale to jest tak proste, że tam tego nie
umieścili −−
16 lut 20:12
Krzysiek: fy =12x −12y
jak masz: 12x−12y i liczysz pochodną po x , to y traktujesz jako stałą, więc pochodna ze stałej
to zero.
fyy =−12
fyx =12
16 lut 20:16
Robercik: Rozumiem! Chyba. ;x
Ok, co dalej. Mam wyznaczyć ekstrema, czyli znaleźć minimum i maksimum?
16 lut 20:25
Krzysiek: popatrz na ten link z wikipedii i policz 2 wyznaczniki dla punktu (0,0) i dla punktu (2,2)
i w zależności jakie δ tobie wyjdzie (patrz punkt 3) wyjdzie Tobie min lub max
16 lut 20:27
Robercik: Ale nie ogarniam, jak to podstawić?
Jak to obliczyć?
δ(xo,y0)=f"xx(x0,y0)f"yy(x0,y0) − (f"xy(x0,y0))2
No i tu zamiast f"xx podstawiam to, co wcześniej wyliczyłeś/wyliczyłem?
To będzie 12x(x0,y0)−12(x0,y0) − (12(x0,y0)2?
Jaki ja tępy jestem, omg OO
16 lut 20:38
Krzysiek: pisałem dla dwóch punktów,
czyli,dla pierwszego punktu mamy: x0 =0 y0 =0
czyli: δ(0,0)=−12*0 *(−12) −12*12 =−122 <0 więc w tym punkcie nie ma ekstremum
δ(2,2) =−12*2 *(−12)−122 =122 >0
fxx <0 czyli w tym punkcie jest maksimum lokalne
16 lut 20:45
Robercik: A mógłbyś to rozpisać bardziej? Bo nie rozumiem, czemu tylko raz podstawiasz to 0 w pierwszym
przykładzie i czemu tylko raz 2 w drugim przykładzie?
Nie wiem, skąd to się wzięło szczerze mówiąc.
(swoją drogą to ani jednych ćwiczeń nie ominąłem, a i tak nie mam nigdzie niczego takiego w
zeszycie

)
16 lut 20:52
Krzysiek: bo tylko tam mamy zmienną: 'x' , a dla np. fxy mamy 12, więc nie zależnie od punktu to i tak
to będzie równe 12...
16 lut 20:54
16 lut 20:57
Krzysiek: napisałem w pierwszym poście, najpierw rozwiąż równanie liniowe jednorodne (praktycznie tam już
masz rozwiązane)
Oczywiście zachodzą różne przepadki dla równania charakterystycznego, ponieważ:
Δ> 0 , Δ=0 ,Δ<0
Akurat u Ciebie, zachodzi 1 przypadek, dlatego x1 ,x2 jest takie a nie inne.
16 lut 21:04
Robercik: A mógłbyś tu napisać krok po kroku rozwiązanie tego? Mam w kajecie trochę notatek z innych
przykładów, więc przyrównam sobie i zrobię jakieś inne zadanie, jak zrozumiem zasadę działania.
:x
16 lut 21:14
Krzysiek: obliczyłeś x ? Przecież wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe z r, i wstawić do x1 ,x2 a
to wstawić do x..
16 lut 21:15
Robercik: Nie rozwiązałem, bo nie potrafię.
16 lut 21:32
16 lut 21:34
Robercik: Z pomocą ludzi z roku rozwiązałem to.
r2 − 4r − 12 = 0,
z tego rozpykana delta, r1=−2, r2=6
CORJ: x(t)=c1*e−2t + c2 *e6t
x'(t) = −2c1 * e−2t = 6c2 * e6t
Potem podstawiam pod początkowe warunki, więc:
x(0)= c1*e0 + c2*e0 = 1 => c1 + c2=1
x'(0)=−2c1*e0 + 6c2 * e0 = 6 => −2c1 + 6c2 = 6
Z c1 i c2 tworzę układ równań, który daje mi:
C1=5
C2=−4
Zatem CSRJ: x(t)=5*e−2t − 4e6t
16 lut 23:25
Rafik: Potrzebuje pomocy rownanie rozniczkowe x"+4x'+3x=0 x(0)=0 x'(0)=3
z wytlumaczeniem bardzo prosze o szybko pomoc
7 kwi 10:40