wyznaczyć przedziały wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia
daniel: mógłby ktoś sprawdzić zadanko
| | | | 2lnx−1 | |
y'= |
| = |
| |
| | (2+lnx)2 | | (2+lnx)2 | |
| | | 2 | | 1 | |
| *(2+lnx)2− |
| *2lnx−1 | | x | | x2 | |
| |
y''= |
| =? |
| | ((2+lnx)2)2 | |
16 lut 17:35
daniel: podbijam
16 lut 18:31
daniel: pomożecie
16 lut 21:17
16 lut 21:20
daniel: ok, ale co dalej...?
16 lut 21:37
asy: widze, że dalej męczysz tą wypukłosc

zara sprobuje zrobić cos
16 lut 21:50
daniel: hura... nareszcie mój wybawiciel się pojawił
16 lut 21:54
asy: nie jestem pewien czy dobrze ale takie coś wymodziłem
D
f = x : ∊ (0,
1e2) u (
1e2), ∞)
D
f' = D
f
D
f''=D
f
| | lnx | |
y'' > 0 <=> − |
| > 0 <=>
|
| | x(lnx+2)3 | |
| | 1 | |
wykres funkcji wypukly dla x ∊ ( |
| , 1)
|
| | e2 | |
| | 1 | |
wklesy dla x ∊ (0, |
| ) u (1, ∞)
|
| | e2 | |
16 lut 22:27
daniel: szacunek
16 lut 22:29
asy: tylko dobrze by bylo jakby ktos dobry to sprawdzil bo nie jestem pewien czy dobrze to zrobilem,
jestem tylko zwyklym studentem takze wiesz

a Ty sie do jakiegos egzaminu szykujesz czy co?
16 lut 22:33
daniel: analiza...dzisiaj to jutro asymptoty...także możesz już dziś zaklepać sobie czas na jutro
16 lut 22:39
asy: uu asymptoty, nie lubie liczenia granic
16 lut 22:43
daniel: to tak jak ja...ale cóż trzeba
16 lut 22:46