proszę o pomoc
monika: Może ktoś mógłby mi pomóc w tych zadaniach... bo jestem totalnie zielona.
Próbowałam robić na różne sposoby ale nic mi nie wychodzi tak jak powinno

1. Suma miar kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wynosi 2160
o. Ustal ile
przekątnych ma ten wielokat
2. W trójkącie o kątach 20
o, 60
o i 100
o narysowano dwusieczne kątów
wewnętrznych, dzieląc w ten sposób trójkąt na sześć mniejszych trójkątów.
Oblicz miary kątów otrzymanych trójkątów.
3.Z jednego wierzchołka wielokąta można poprowadzić 6 przekątnych.
Ustal, na ile trójkątów podzieliły wielokąt te przekątne. Podaj, ile wynosi
suma miar wszystkich kątów wewnętrznych tego wielokąta.
Proszę o pomoc
16 lut 17:34
monika: byłby ktoś w stanie mi pomóc

?
16 lut 18:58
Aga1: 1) najpierw musisz obliczyć , ile boków ma ten wielokąt
ze wzoru
(n−2)*180=2160
0
gdzie n ozn. liczbę boków
| | n(n−3) | |
Liczba przekątnych= |
| |
| | 2 | |
16 lut 19:06
ejendi:
Suma miar kątów wewnętrznych n−kąta jest równa (n − 2) · 180°.
(n − 2) · 180°=2160
16 lut 19:09
monika: no tak, racja

pierwsze to już rozumiem jak zrobić
a może przy reszcie zadań potrafilibyście dać mi jakąś wskazówke?
16 lut 19:14
monika: 
16 lut 19:20
BLAZEJ_505: dwusieczne dzielą kąt na 2 równe części
16 lut 19:28
fabian : fb: fabian zajdel
zapraszam serdecznie
pozdrawiam kochane
2 lis 13:24
janek191:
z.3
n − 3 = 6
n = 9
====
6 + 1 = 7
==========
s = ( n − 2)*180o = 7*180o = 1260o
3 lis 06:20
janek191:
3 lis 06:25
iteRacj@:
@
janek191
2 lis 13:24 to niewątpliwie zaproszenie do wspólnego dalszego rozwiązywania tych zadań,
ale czy to na pewno zaproszenie dla Ciebie ?

czy należysz (∊) do zbioru wyznaczonego wezwaniem "kochane" ?
3 lis 06:42
iteRacj@:
nie mówię żeby rezygnować, ale pełne ciepła określenie kochane może nie pomieścić wszystkich
3 lis 07:04
janek191:
Wydawało mi się,że Fabian Zajdel zwrócił się tak do Moniki
3 lis 09:51