matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
matma:
Pochodna x
l
nx Witajcie. Mam problem z taką oto pochodną, bardzo prosiłbym o pomoc! x
lnx
= ?
16 lut 17:16
Hurwitz:
x
lnx
=e
ln(x
lnx
)
=e
lnx * lnx
= e
(lnx)
2
Pochodna to złożenie, czyli f'(x)= e
(lnx)
2
* ((lnx)
2
)'=e
(lnx)
2
*2*lnx/x
17 lut 22:21