diagram- czy dobrze rozw. na stronie jest??
ewi3: proszę wejść na stronę z zad. i rozw. tego zadania;
http://www.zadania.info/3194688
A) nie rozumiem, dlaczego mediane liczą właśnie tak; ja obl. tak: 2300+3000 / 2 = 2650zł
B) znowu dziwnie policzone; jak obl. tak dodałam wszystkie wart. zarobków i podzieliłam /5?
czyli 18600zł/5= 3720zł
ale DOBRZE?
C) nie wiem w ogóle

prosze o pomoc
ejendi:
A)
mediana to jest środkowy wyraz zbioru elementów a nie średnia artmetyczna
tutaj dla połowy =50% to jest 2300
B)
znowu liczysz średnią, a przecież nie znamy ilości pracowników tylko % udział w zarobkach
załóżmy ,że jest 100 pracowników:
10 zarabia po 1200, 37 − 2000, itd
to 10 razem ma 12000, 37*2000=74000 itd
to wszystko dodajemy i dzielimy przez ilość pracowników i to jest średni zarobek na głowę
281500/100=2815
gdyby było np:50 pracowników to 10%=5 pracowników, to obliczenia by były
5*1200+18,5*2000 itd (18,5 pracownika nieżle!) a w %
| 5 | | 18,5 | |
| *1200+ |
| *2000 itd czyli 10%*1200 itd |
| 50 | | 50 | |
C)
powyżej 3000 zarabia 18+5=23%
wszyscy pracownicy to 100%
p=23/100