TRYGONOMETRIA.Pomocy!!:(
Kasiaula:
Zadanie 1.
Wyznacz miarę łukową kątów wewnętrznych następujących wielokątów foremnych: trójkąta, kwadratu,
pięciokąta, sześciokąta.
Zadanie 2.
Oblicz wartości:
a) sin 300°;
b) tg π.
c) cos 210°
d)sin π.
Zadanie 3.
Narysuj w przedziale < −2π; 2π > wykres funkcji:
y(x) = − 2 + 2cos x. w przedziale < −2π; 2π >
F(x)= sin( x− π/4) w przedziale < −π; π >
G(x)= sin3x w przedziale < 0; 2π >
H(x)= 1− sin2x w przedziale < 0; 2π
Wyznacz: zbiór wartości, miejsca zerowe i przedziały, w których funkcja rośnie.
Zadanie 4.
Rozwiąż równania:
a) cos x = ; w przedziale < −2π; 2π >
b) tg 3x = 1 w przedziale < −2π; 2π >
c) 4cos2x= −2 w przedziale <0; 2π >
d) sinx+ cosx =1 w przedziale < −2π; 2π >
e) 2sin2 x− 3sin x + 1=0 w przedziale < −2π; 2π >
f) ( 2sinx+1)*(2cosx− )=0 w przedziale < 0; 2π >
g) sin 4x − cos4x = 0,5 x < −2π; 2π >.
Zadanie 5.
Rozwiąż nierówności:
a) sin x > dla x < −2π; 2π >;
b) tg x ≤ 1 dla x < −2π; 2π >.
c) sin x > cos x dla x < −2π; 2π >.
d) 2cos 2x<1dla x <0; 2π >.
16 lut 17:06