.
;): | | m | |
Wyznacz m dla których równanie |x+3|= |
| ma dwa pierwiastki różnych znaków. Nie wiem jak |
| | m−4 | |
wybrnąć z wartości bezwglednej i wgl. Jakieś podpowiedzi?!
16 lut 17:02
;): ?
16 lut 20:45
Mila: rozwiąż graficznie
Y = |x+3| jeden wykres
| | m | |
y= |
| to prosta pozioma |
| | m−4 | |
16 lut 20:48
Grześ: yyy... Mila, to nie jest prosta pozioma...
| | m | |
y= |
| nie jest, ale chyba wiem o jaką koncepcje chodzi  |
| | m−4 | |
| | m | |
Załóż, że |
| =k, po prostu  |
| | m−4 | |
I narysuj:
y=|x+3|
y=k na jednym rysunku
Potem wyznacz przecięcia, aby były jednoczesnie z oby ćwiartek układu ( po prawej i po lewej
stronie osi OY), potem k∊......
I wrócisz z podstawieniem
16 lut 20:54
Mila: No i wiesz o co chodzi, moje stwierdzenie niezbyt ścisłe, ale nie chciało mi się dużo pisać,
zainteresowany może pytać.
16 lut 20:59
;): wyszlo mi m∊(4,6)

?
16 lut 20:59
Mila: Zgadza się!
16 lut 21:02
;): dziękuje bardzo !
16 lut 21:07