Równania logarytmiczne
Napster: Czy mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tych przykładów ?
Chodzi mi aby zobaczyć sposób w jaki się to rozwiązuje.
1.2x + 4x = 72
2.641/x2−4 * 81/x+2 = 41/x−2
16 lut 15:52
Tragos: 4x = 2x2
Niech t = 2x, t > 0
t + t2 = 72
t2 + t − 72 = 0
Δ= ...
t1 = .. = 2x
t2 = ... = 2x
16 lut 15:56
Napster: dobrze.
a drugi przykład ?
16 lut 15:57
Tragos: 64 = 26
8 = 23
4 = 22
16 lut 15:59
ZKS:
Tragos 4
x ≠ 2
x2 tylko 4
x = 2
2x.
16 lut 15:59
Napster: Tragos, ale dalej to się robi całkiem dziwne. Ten 2gi przykład. Możesz go całego rozwiązać ?
Wykładniki nie są problem tylko dalszy ciag zadania.
16 lut 16:02
Tragos: Δ = 1 − 4*(−72) = 289
√Δ = 17
| | −1 − 17 | |
t1 = |
| < 0 (sprzeczne) |
| | 2 | |
| | −1 + 17 | | 16 | |
t2 = |
| = |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | |
8 = 2
x
2
3 = 2
x
x = 3
sprawdzenie
2
3 + 4
3 = 72
8 + 64 = 72
72 = 72
L = P, więc git
16 lut 16:05
Tragos: a...

już robie drugi
16 lut 16:05
Napster: mówiłem o drugim nie pierwszym przykładzie

pierwszy wiem jak zrobić, wystarczyło powiedzieć o zmiennej t.
16 lut 16:07
Tragos: D: x
2 − 4 ≠ 0
x−2 ≠ 0
x + 2 ≠ 0
D = R / {−2, 2}
2
6 / (x2 − 4) * 2
3 / (x + 2) = 2
2 / (x−2)
2
6 / (x2 − 4) + 3 / (x+2) = 2
2 / (x−2)
| 6 | | 3 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x2 − 4 | | x + 2 | | x−2 | |
| 6 | | 3 | | 2 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| (x−2)(x+2) | | x + 2 | | x − 2 | |
| 6 | | 3(x−2) | | 2(x+2) | |
| + |
| − |
| = 0 |
| (x−2)(x+2) | | (x + 2)(x−2) | | (x − 2)(x+2) | |
| 6 + 3x − 6 − 2x − 4 | |
| = 0 |
| (x−2)(x+2) | |
x − 4 = 0
x = 4 ∊ D
16 lut 16:13
Napster: dziękuję bardzo
16 lut 16:16