wyznaczyć przedziały wklęslośći, wypukłości i punkty przegięcia
daniel: jak ktoś się zna to niech sprawdzi
| | ex*x+2−1*e2 | | −2ex*x−2 | |
y'= |
| = |
| ? |
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
16 lut 15:22
ZKS:
| ex(x + 2) − ex | | ex(x + 1) | |
| = |
| |
| (x + 2)2 | | (x + 2)2 | |
16 lut 15:26
pks: | | ex(x+2)2−ex(x+1) | |
y"= |
| nie wiem czy to sie da jeszcze skrócić? |
| | ((x+2)2)2 | |
16 lut 15:32
asy: D
f = R − {−2}
D
f' = D
f
| | ex(x2 + 2x + 2) | |
y'' = |
|
|
| | (x+2)3 | |
D
f'' = D
f
| | ex(x2 + 2x + 2) | |
y''>0 <=> |
| > 0 <=>
|
| | (x+2)3 | |
spróbuj dokończyć
16 lut 15:39
niuans: druga jest źle policzona
16 lut 15:40
daniel: ostatnio w innym zadaniu coś takiego mi napisałeś

...asy
x>0
y''(x) < 0 <=> x<0
y''(x) = 0 <=> x=0
ale do końca nie rozumiem o co w tym biega?
16 lut 15:45
asy: dla y'' > 0 wykres jest wypukły ku dołowi
dla y'' < 0 wykres jest wypukły ku góze
a dla y'' = 0 znajdujemy punkt przegiecia
16 lut 15:49
asy: ku górze*
16 lut 15:53
daniel: x+2≠0
x≠−2
...
i dalej nie wiem niestety
16 lut 15:54
daniel: ex(x22x+2)=0
16 lut 15:55
daniel: jesteś asy?
16 lut 16:20
asy: | | ex(x2 + 2x + 2) | |
y '' > 0 <=> |
| > 0 <=>
|
| | (x+2)3 | |
| ⎧ | ex(x2 + 2x + 2)>0 | |
| ⎩ | (x+2)3>0 |
|
lub
| ⎧ | ex(x2 + 2x + 2)<0 | |
| ⎩ | (x+2)3<0 | −> ten układ sprzeczny, wiec zostaje pierwszy
|
wychodzi więc że y''> 0 dla x > −2
Czyli wykres funkcji jest wypieky ku dolowi dla x ∊ (−2; ∞)
ku gorze dla x ∊ (−∞, −2)
brak punktu przegiecia bo x nie nalezy do D
f
16 lut 16:25
daniel: dziękować
16 lut 16:30