obliczyć granicę ciągu
pks: proszę o rozwiązanie
2n−√4n2−n
16 lut 14:48
Aga1: Skorzystaj ze wzoru
16 lut 14:50
pks: | 2n2−4n2−n | | −2n2−n | | −2n2−n | |
| = |
| = |
| =−2n2=−∞ |
| 2n+√4n2−n | | | | n | |
?
16 lut 15:03
Aga1: W liczniku 4n2−(4n2−n)=n
16 lut 15:15
Aga1: | n | | 1 | |
| → |
| , gdy n→∞ |
| 2n+√4n2−n | | 4 | |
16 lut 15:17
pks: a mianownik dobry? jak tak to
?
16 lut 15:18
pks: możesz powiedzieć jak obliczyłaś mianownik
16 lut 15:24
16 lut 15:33
Aga1: Dzielisz wszystko pod pierwiastkiem przez n
2, a poza pierwiastkiem przez n.
i wychodzi
16 lut 15:49