baba w potrzebie
Paulinka: Witam serdecznie,
mam problem z zadankiem:
Niech A(−1,3,5), B(4,2,1), C(5,−1,3).
W ΔABC wyznacz kąt C.
Bardzo prosze o pomoc, zupelnie nie wiem jak to zrobic. Głównie chodzi o wskazówki jak to
wykonać, ale jakby komuś chciało się zrobić, to było by miło

.
Pozdrawiam.
Paulinka: lol kto sie za mnie podszywa?! dzieciarnia juz ze szkoly chyba wraca

nie mam jeszcze nic i kompletnie nie wiem jak zaczac
ejendi:
to będzie kąt między CA i CB
należy napisać równania tych prostych i kąt między nimi
| x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
| = |
| = |
| |
| x2−x1 | | y2−y1 | | z2−z1 | |
wektory kierunkowe prostej
a1=x2−x1
b1=y2−y1
c2=z2−z1
| | a1a2+b1b2+c1c2 | |
cosβ= |
| |
| | √a12+b12+c12)(a22+b22+c22) | |
czy te wzory wystarczą?