równanie stycznej
Rysiek: Wyznacz równanie stycznej do okręgu: x2 + y2 = 5 przechodzącej przez punkt S(−2,1).
16 lut 14:03
Tragos: P(0, 0)
r = √5
niech m − styczna
m: Ax + By + C = 0
d(P(0,0), S(−2, 1)) = r
S(−2, 1) ∊ m
16 lut 14:07
Tragos: lepiej będzie dać:
m: y = ax + b
ax − y + b = 0
16 lut 14:08
Tragos: oj

d(P(0,0), m) = r
tutaj trzeba zastosować wzór na odległość punktu od prostej
S(−2, 1) ∊ m
1 = −2a + b
b = 2a + 1
16 lut 14:10
Aga1: Można tak. S=(0,0) jest środkiem okręgu
Punkt A=(−2,1) należy do okręgu, więc jest punktem styczności.
| | −1 | |
Styczna jest prostopadła do prostej SA: y= |
| x |
| | 2 | |
styczna l: y=2x+b
b wyliczyć można z A(−2,1)
−4+b=1
b=5
Odp. y=2x+5
16 lut 16:06