układ Cramera
michał: Błagam o rozwiązanie układu Cramera.
{−x+2y−3z=−1
{x−3y−2z=3
{−x+2y+z=−3
16 lut 13:19
Vizer: Liczysz wyznaczniki i do wzorów, i koniec.
16 lut 13:20
michał: noo tak wiem o tym, tylko wychodzi na to ze nie umiem liczyć bo później jak podstawiam dla
sprawdzenia to wychodzi nie wiadomo co.
16 lut 13:22
NIEUK POSPOLITY: ja spróbuje chwilka
16 lut 13:31
NIEUK POSPOLITY: dobr oblicz wyznacznik tez bede liczyc spr czy tak samo wyjdzie
16 lut 13:32
NIEUK POSPOLITY: ile deta u CIEBIE
16 lut 13:33
NIEUK POSPOLITY: DETa =4 I JEST RÓŻNE OD 0
16 lut 13:37
NIEUK POSPOLITY: U CIEBIR TEZ

? BO MOGLAM SIE POMYLIC BO TU LATWO
16 lut 13:38
ADMIN: zamykam temat, niektórzy po prostu nie potrafią się zachować
16 lut 13:38
michał: no tez mi wyszło det A4
a1=14
a2=16
a3=2
16 lut 13:39
16 lut 13:40
NIEUK POSPOLITY: DET ax1=16 liczysz

?/
16 lut 13:40
michał: a2=−16
16 lut 13:40
michał: no licze juz 3 raz i to samo
16 lut 13:41
NIEUK POSPOLITY: rozpisz a1 bo albo ja albo Ty masz błąd
16 lut 13:42
michał: no ok.
16 lut 13:44
NIEUK POSPOLITY: a2 mi 0 wychodzi
16 lut 13:44
michał: a1=14
16 lut 13:47
NIEUK POSPOLITY: noi masz racje a1=14
16 lut 13:49
michał: a2=2 dobrze ci wyszło
16 lut 13:49
NIEUK POSPOLITY: ale a2 to mi 0wychodzi
16 lut 13:50
michał: hmm a3=−14?
16 lut 13:51
NIEUK POSPOLITY: oooooooooooo noi jest −2
16 lut 13:52
NIEUK POSPOLITY: juz licze a3
16 lut 13:52
michał: hmm a w a2 to nie 2? bo mi jednak wyszło 2 a Tobie 0
16 lut 13:52
tomek: x=2310
y=−110
z=−12
16 lut 13:53
NIEUK POSPOLITY: hmmm kurcze mi tu nie wychodzi −14 w a3
16 lut 13:55
NIEUK POSPOLITY: w a 2 jest −2
16 lut 13:55
michał: nooi widzisz kazdemu wycodzi co innego
16 lut 13:57
NIEUK POSPOLITY: a3=0 chyba
16 lut 13:57
NIEUK POSPOLITY: powoli deta wyszło nam 4 a1 wyszło 14 tobie i mi ja milam blad, ale juz wiem gdzie a2
= −2
16 lut 13:59
NIEUK POSPOLITY: jakie liczby mnozysz w a3
16 lut 13:59
michał: dobra a a1 wkońcu 14? dobra to ja podstawię i sprawdze
16 lut 13:59
michał: noo 0..
16 lut 14:01
NIEUK POSPOLITY: tajk a1 14 na 100procent
16 lut 14:03
michał: hm x=7/2
y=−1/2
z=0
16 lut 14:05
NIEUK POSPOLITY: x= a1\ deta = 14\4= 7\2 ok
y = −1\2 ok
z=0 na to wyglada ze dobrze jest
16 lut 14:09
michał: no dobra ale podsawić to do wzoru to lewa powinna = prawa a tak nie wychodzi
16 lut 14:11
NIEUK POSPOLITY: do jakiego zworu chcesz to podstawic tyle i to jest konie zadania w innych przypadkach sie robi
to o czym myslisz
16 lut 14:17
michał: {−x+2y−3z=−1
{x−3y−2z=3
{−x+2y+z=−3 no do tego wiesz takie ala sprwdzenie
16 lut 14:18
NIEUK POSPOLITY: robicie takie spr na cwiczeniach
16 lut 14:25
dziuba: jestem zjebem
16 lut 14:26
michał: noo właśnie tak. zobacz sb przykład
W = 2
Wx = 44
Wy = 54
Wz = −24
x = 22 y = 27 z = −12 sprawdźmy
−2x + y − 2z = 7 −44 + 27 + 24 = 7 7 = 7
2x − 2y − z = 2 44 − 54 + 12 = 2 2 = 2
−2x + y − z = −5 −44 + 27 + 12 = −5 −5 = −5
odp: x = 22 y = 27 z = −12
16 lut 14:26
NIEUK POSPOLITY: bo jak patrze w zeszyt z cwiczen to w zadnym przypadku l nie równa sie prawej bo nie musi
16 lut 14:27
NIEUK POSPOLITY: wiesz co rozwiaze ci potem jeszcze raz od nowa ten uklad wieczorem u nas sie tych spr nie robi
16 lut 14:29
michał: aha no to dobrze myślałem ze to tak musi być w takim razie wielkie dzięki.
16 lut 14:31
michał: noo ok to jak coś to mi napisz na tym forum.
16 lut 14:32
ejendi:
Wx
−1 2 −3
3 −3 −2
−3 2 1
Wy
−1 −1 −3
1 3 −2
−1 −3 1
Wz
−1 2 −1
1 −3 3
−1 2 −3
W
−1 2 −3
1 −3 −2
−1 2 1
W Wx Wy Wz
4 14 2 −2
x= 3,5
y= 0,5
z= −0,5
16 lut 16:04
przeor: Błąd W=2
17 lut 09:25
ejendi:
sprawdzenie
x= 3,5
y= 0,5
z= −0,5
{−x+2y−3z=−1
{x−3y−2z=3
{−x+2y+z=−3
−3,5+2*0,5−3*(−0,5)=−1
3,5−3*0,5−2*(−0,5)=3
−3,5+2*0,5+(−0,5)=−3
17 lut 11:54